torstai 20. maaliskuuta 2014

Pitsivirta

Hauska ja osuva nimi pitsinäyttelylle - Pitsivirta - tekemistä ja keväistä kauneutta. Näyttelyn ja installaatiot ovat suunnitelleet amanuenssi-museolehtori Kirsi Hänninen ja taiteilija, FM Marjatta Hietaniemi. Pitsivirta-näyttely on esillä 25.5. saakka Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Kivinavetassa.

Avajaisissa puhunut FT Kirsi Hänninen kertoi mm. pitsien olevan osa sosiaalista kanssakäymistä ja pitsien teon kasvattavan kärsivällisyyttä. On helppo yhtyä hänen sanoihinsa. Niinhän se on; pitsien tekeminen vaatii tarkkaavaisuutta, taitoa ja pitkää pinnaa - siinäpä kärsivällisyys kasvaa, tai pitsiä ei synny lainkaan.

Näyttely on todella upea ja siinä ovat edustettuina eri aikakausien  ja eri tyylisuuntien pitsit kaustislaisista fransuista hienoihin italialaisiin taidonnäytteisiin. Näyttelyssä on vain osa Marjatta Hietaniemen noin 6000 pitsin kokoelmasta.

Maakuntamuseon Kivinavetta, jonka ylisillä on näyttely
 


Alla olevassa kuvassa pitsivirta - Kyrönjoki  - valkoiset pitsit markkeeraavat lumpeita
 ja keskellä värilliset saarella kasvavia puita. 



Näyttelyssä on pitsejä eri aikakausilta ja eri tyyleillä tehtyjä. Alla olevassa on pitsiä lisätty verhon palaseen, 
miesten verkkopaitaan ja on myös ommeltu kasaan erilaisia koneellisesti tehtyjä pitsejä.


Tämä alla oleva pitsiteos on ehkä näyttelyn upeimpia. Lakanapitsejä kiinnitetty puurimoihin.  Myöskin puun vaaleansininen sävy on tarkkaan suunniteltu. Ja minulle tuli teoksesta mieleen urut, tämän voisi sijoittaa omaan kotiinsa




Tässä pitsimajassa kelpaisi istuskella ja  juoda aamukahvit.


Paljon muuta on näyttelyssä, jota voin lämpimästi suositella. On pitsikoristeisia sohvatyynyjä, sängynpeitteitä, prinsessanurkkaus, taiteilijan merkkaamia lapsuusmuistoja pitsireunaisiin pikkuliinoihin jne.

1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Upea näyttely.
Olisi mukava piipahtaa katsomassa.
Hieno esillepano

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista