tiistai 11. kesäkuuta 2013

Nokkossämpylöitä ja vispipuuroa

Olen  huomannut, että vaikka kaapeissa ei näyttäisi olevan mitään ruoaksi valmistettavaa, ei kannata heti antaa periksi ja lähteä kauppaan ostamaan niitä tavanomaisia kala/liha/salaattiaineksia.

Löytyyhän kaapista, kun vähän miettii. On kuiva-aineita, marjoja pakasteessa ym. Tänään päätin tehdä nokkossämpylöitä ja tulihan niistä aivan tavattoman hyviä. Näihin ei ole mitään tarkkaa "reseptiä". Kaapissa oli vajaa hiivapala. Ohje meni jotenkin näin:

  •  lämmitä noin 2,5 dl vettä kattilassa kädenlämpöiseksi
  •  monitoimikoneeseen vesi, hiiva, vähän ruususuolaa, loraus siirappia, spelttijauhoja, grahamjauhoja, vehnäjauhoja ja juoksevaa margariinia
  •  lisää nokkoset. Koska marjapensaan juurelta löytyi enää muutama nokkosenverso, käytin lisäksi kourallisen kuivattua nokkosta. Lisäsin myös noin teelusikallisen fenkolinsiemeniä murskattuna
  • kun käytän tuoreita nokkosia,  ryöppään ne ensin ja pilkon pieniksi

Kaikki ainekset sekoitin keskenään löysäksi taikinaksi ja annoin nousta hetken. Pyöritin sämpylöiksi, voitelin kananmunalla ja pinnalle seesaminsiemeniä. Paisto 220 asteessa. Nautitaan lämpiminä voilla voideltuina!

Valmiit sämpylät Amerikan serkun tekemällä ritilällä.
Sämpylöiden kaveriksi tein tavanomaista vispipuuroa puolukoista. Meillä maalla tätä sanottiin lappapuuroksi.

Puolukat kukkivat metsässä, joten on hyvää satoa tulossa. Pakastinta voikin tyhjentää kesän kynnyksellä.

5 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Ovatpa hyvännäköisiä.

MariL kirjoitti...

Jos lappapuuro on tuttu sana, niin kai nokkosetkin ovat tutummin polttaraisia? :) Minäkin olen keitellyt tällä viikolla nokkosia (eli polttaraisia), mutta en syötäväksi... ;)

annekatariina kirjoitti...

Minä menen vielä nokkos/polttaraisretkelle, kuivatan niitä lisää.

aimarii kirjoitti...

Oikein ovat maistuvan näköisiä.
Minä olen nyt aikoihin elänyt, kun ei ole pihassa nokkosen nokkosta. Olen niitä aiemmin kyllä käyttänyt leipomuksiin ja pannareihin.
Vatkattu puolukkapuuro on minulle vispipuuroa, pitää vain odotella uutta satoa, että puolukoita saisi.

EtsiResepti kirjoitti...

Onpa hyvän näköiset sämpylät :). Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


Ystävällisin terveisin,
Etsiresepti.fi

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista