maanantai 11. heinäkuuta 2011

Unkarin matka, osa I

Lähes kahden viikon matkani Unkariin on takanapäin. Säät suosivat matkan aikana, mikäli suosiota mittaa auringon määrällä. Loppuviikosta reilut 30 astetta lämmintä.


Auringonkukkapelto

Unkarin voisi luulla elävän maaaloudesta; niin laajat viljavainiot levittäytyvät moottori- ja valtateiden varsille; auringonkukkaa, maissia, vehnää, kauraa.... Leikkuupuimurit olivat jo täydessä työn touhussa viljapelloilla, lieneekö Unkarikin kahden sadon maa, en tiedä? Haettuani tietoa Unkarista, huomasin, että vain reilut kolme prosenttia bkt:stä saadaan maataloudesta ja se työllistää vain 4,7 % asukkaista.


Maissiakin silmänkantamattomiin

Vasta 1989 itsenäistynyt Unkari elää teollisuudesta ja luonnonvaroista, joita ovat mm. bauksiitti, kivihiili ja maakaasu.

Unkarilainen ruoka on suomalaiseen makuun mausteista, jopa tulista, usein myös suolaista ja rasvaista. Unkarilainen keittiö onkin tunnettu erityisesti liharuoistaan. Ja kun puhutaan unkarilaisesta ruoasta ei voi ohittaa gulassia. Ehkäpä jokainen syömäni gulassi on valmistettu vähän eri tavalla, mutta oleellista siinä on liha ja mausteena paprika.



Herkullinen gulassiannos

Unkarissa syödään ja myös kasvatetaan paljon sikoja ja siipikarjaa, tällä reissulla en nähnyt luonnossa villisikoja. Unkarilainen viini on minun makuuni sopivaa ruokaviiniä, "pehmeän" makuista.



Hotellin pihassa kukki fiikus, siltä se ainakin näytti

1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Olipa mahtavan iso auringonkukkapelto.
Kuuma oli silloin meilläkin , kun Unkarissa kävimme. Mutta gulassista pidin. Sitä pitääkin taas tehdä, kun syksy alkaa.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista