keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Unkarin matka, osa II

Matkani pääasia oli suunnistuskilpailuihin osallistuminen; yli kolmetuhatta veteraania oli kerääntynyt tänne Unkarin neljänneksi suurimpaan kaupunkiin Pecsiin.

Pécsin kaupungilla on pitkä historia, ja se on jättänyt jälkeensä mielenkiintoisen kokoelman nähtävyyksiä. Kristinusko saavutti vakaan aseman seudulla jo 400-luvulla, ja 900-luvulla kaupunki oli tunnettu viidestä upeasta kirkostaan. 1300-luvun puolivälissä Pécsiin perustettiin ensimmäinen unkarilainen yliopisto. Kapungissa on useita yliopiston rakennuksia ja opiskelupaikkoja, monet suomalaisetkin ovat löytäneet tiensä Pecsiin opiskelemaan.



Ensimmäisen suunnistuskilpailumme oli Pecsin muurien ympäröimässä vanhassa kaupungissa, kisakeskus sijaitsi pääaukiolla moskeijan luona (”moskeija-kirkko” eli Mecset Templom oli turkkilaisten rakentama, mutta moskeijalla ei ole minareettia ja sen on ollut kristillisten kirkkona jo vuosisatojen ajan. Moskeija rakennettiin Szechenyi ter –aukiolle 1500-luvulla)






Suunnistusreitistä oli saatu mielenkiintoinen labyrintti, täytyi tarkkaan katsoa mistä "kolosta" pääsi seuraavalle rastille, ja nopeus tietenkin ratkaisi tässä kaupunkisprintissä. Koko ajan täytyi olla ns. kartalla, nähtävyyksiä ei kilpailun aikana ehtinyt katsoa. Tällä kertaa en sortunut pyöreän tornin sillan ylitykseen tai alitukseen, vaan kiersin rakennuksen katua pitkin. Tämä suunnistusmuoto on kyllä mieleeni etenkin näissä Keski-Euroopan haasteellisissa kaupunkimaisemissa.




Suunnistusmatkani aikana en ehtinyt tutustua lähemmin kaikkiin Pecsin museoihin ja kirkkoihin. Dom teraukion varrella oli kaunis Szent Peter Bazilika eli Pyhän Pietarin kirkko.


1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Taitohan se on, että ei eksy kaupungin sokkeloissa. Kauniita rakennuksia tai kirkkoja näyttää olevan.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista