keskiviikko 1. elokuuta 2012

Puolassa koettua

Puolan matkalla suunnistettiin; kansainvälinen X Limanowa Cup Limanowa-Tymbark -alueella . Päällimmäisenä jäi mieleen hyvin järjestetyt kisat ja runsas nuorten osallistujien joukko, ehkä kuitenkin mieleenpainuvinta oli 100 metrin nousut rastiväleillä. Haasteita oli tarpeeksi.



Ensiksi suunnattiin harjoituksiin, toisin sanoen tutustuttiin maastotyyppiin. Mielenkiintoista oli, ettei ollut tehty minkäänlaista opastusta harjoituspaikalle; toimistossa näytettiin kartalta sijainti. No mehän olimmekin suunnistajia. Heti aluksi kävi selväksi jyrkät rinteet, tiheähköt pensaikot ja alasmenon vaikeus.
Metsätien varrella oli useita pikku ”kappeleita”.



Toisen kilpailupäivän keskuksesta oli upea näköala maaseudulle, ja täälläkin oli kirkko kuten kaikissa kylissä. Kirkot olivat hyvin kauniita sisältä; kullattuja patsaita ja upeita seinä- ja lasimaalauksia.



Kilpailupaikoilla Suomen järjestelyihin verrattuna ei oltu satsattu pesupaikkoihin eikä kanttiinitoimintaan, mutta joka paikalla oli raikasta vettä peseytymiseen ja rasittavan suunnistuksen jälkeen sai juomia nautittavaksi – myöskin olutta. Mutta oleellista olikin suunnistus, joka minulta meni loistavasti kahden ensimmäisen päivän aikana. Viimeisenä päivänä -  joko olin väsynyt taikka jännittynyt neljän minuutin etumatkasta – tein käsittämättömän virheen radan lopussa, lähdin rinteessä väärään suuntaan ja niinpä tuloksena oli kolmas sija. Palkinnon laatuun se ei vaikuttanut, kolme ensimmäistä saivat samanlaiset Limanowa-puuveistokset, mitaliaihio oli vain maalattu eri väreillä.
Vaikka matkat olivat lyhyitä, vaikeusastetta oli tarpeeksi jyrkissä rinteissä.
Koska asuimme Wieliczkassa, kävimme tietenkin  suolakaivoksessa.

Suolakaivokset ovat olleet aikanaan Puolan tärkein teollisuuden ala, kaivoksia näytti olevan vieläkin toiminnassa. Nyt tämä Wieliczkan kaivos on  turistikohteena ja kaivoksessa on useita kappeleita, ravintoloita ja kokoustiloja. Nytkin kierroksemme aikana siellä oli meineillään hääseremonia, maan uumenissa. Lisäksi siellä on terveyskylpylä; ilma on raikasta hengittää ja sen on todettu parantavan useita allergioita.
Kappelissa oli useita Raamatun kertomuksia ikuistettu suolakivireliefeihin ja -patsaisiin. Suolakristallikruunut olivat suuria ja upeita.




Puolan maaseutu ja pienet kaupungit ovat erittäin kauniita, ja ruoan hintataso on Suomeen verrattuna neljäsosa.  Liikenne on melkoisen vilkasta ja mutkaiset tiet paikoitellen kuoppaisia. Mutta Puola kannattaa ottaa lomakohteeksi, jos kaunis luonto kiinnostaa.
Rivitalo puolalaista arkkitehtuuria, nelikerroksinen kuten monet omakotitaloistakin.

Krakovaan ei tällä reissulla ehditty tutustua, siellä olimme käyneet muutama vuosi sitten. Vielä täytyy mainita lentoyhtiö, jolla lensimme  -  norwegian. Ensimmäinen, miellyttävä kokemus - varmaan valitsemme tuon yhtiön myös jatkossa, jos mahdollista.

1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Onneksi olkoon hyvästä sijoituksesta.
Kauniiltahan siellä näyttää.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista