keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Burabai - Kazakhstan

Astanasta matka jatkui bussilla Burabaihin - kansallispuiston alueelle. Matkaa Astanasta 220 km, hyväkuntoista moottoritietä. Matkan varrella aukeni silminkantamattomiin aromaisemaa - suuria karjalaumoja niityillä ja ihmisiä istuttamassa perunaa kilometrejä pitkällä peltosaralla. Kuviin ei sattunut näitä.


Burabaissa majoituimme kylpylähotelliin, joka oli päällisin puolin ihan siisti, mutta sisäilma ei paras mahdollinen. Hotelli kaipaisi kipeästi kunnostusta, nyt vuotavia kattoja paikattiin maalilla ja uudella laastilla. Ihastuttava ympäristö varmaan houkuttelisi turistejakin, kunhan puitteet saadaan kuntoon. Oleskelumme aikana hoitajat eivät valitettavasti olleet paikalla hierojaa lukuunottamatta. Harmi! (hinnat hoitokerroista euroissa 5-20)


Ruokaa tarjottiin runsaasti aamupala, lounas, päivällinen siten kun se sopi suunnituskilpailun aikatauluun. Ja ruoka oli hyvää - puuroja, keittoja, risottoja, pastaa jne. Elikkä, kun ruokasali oli täynnä suunnistajia, piti ruoan olla sen mukaista. Yhtenä päivänä meille suomalaisille tarjottiin paikallista perinneruokaa: pitkään keitettyä lihaa (hevosta, lammasta ja nautaa), lihaliemessä keitettyä pastantapaista (luulen että taikinassa oli myös perunaa) ja ruoan päälle tarjottiin juotavaksi lihalientä. Tämä ruoka, jonka nimeä en muista, oli erittäin hyvää ja liha mureaa. Ja tarkoitus olisi ollut syödä ruoka käsin, me käytimme haarukkaa ja lusikkaa (veistä ei pöydässä ollut).

Valitettavasti ehdimme aloittaa ruokailun, ennen kuvan ottamista.

Meille erikoista oli, ettei ruoan kanssa koskaan tarjottu vettä, maitoa tms. ruokajuomaa, vaan laakeista teekupeista teetä tai mehua.

Suunnistusmaastot olivat sanoinkuvaamattoman kauniita ja mieleenpainuvia; maastopohja oli kovaa ja ilman aluskasvillisuutta, jylhiä mäntymetsiä ja korkeita mäkiä/vuoria mahtavine kivipaaseineen. Oli siinä pohjalaisille haastetta, kun kokoaisnousua oli 90 metristä 250 metriin! Kisat vietiin läpi rutiinilla ja kaikki järjestelyt sujuivat loistavasti. Ja rastit löytyivät, eikä aikaakaan kulunut kovin paljon.





Kävimme myös viereisessä Schychinskin kaupungissa, se oli vastakohta Astanan kimallukselle. Kauppoja ja kahviloita löytyi, hintataso edelleen Astanan hinnoista alhaisempi. Kahvilassa viisi kuppia kahvia ja kolme suurta leivosta maksoivat yhteensä noin 4 €. Parturissa miesten hiustenleikkuu maksoi 5 euroa, samoin manikyyri viisi euroa. Schychinskiin rakennettiin hyppyrimäkeä, mietin vain miten tuossa tuulessa pystytään ensinkään hyppäämään. Läheinen vuoristo tarjoaa hyvät hiihtomaastot.


Kuvan keskellä kohoaa rakenteilla oleva hyppyrimäki.
Burabain järvellä nousi mahtava kivipaasi, joka kertoman mukaan kuvaa vanhaa tai nuorta naista riippuen siitä mistä kulmasta katsoo.


Maastossa kukki kylmänkukka / kangasvuokko valkoisina ja violetteina, kauniita.


Minulle jäi kuva, että kazakhstanilaiset ovat ahkeraa väkeä ja asiakaspalvelijat ystävällisiä, vaikkakin vielä kielitaidossa on korjattavaa, taikka meidän pitää opetella heidän kieltään. Kielivaikeuksista huolimatta me suomalaiset, venäläiset ja kazakhstanilaiset olimme Burabaissa yhtä suunnistusperhettä, "juttu" luisti elekielellä ja muutamilla yhteisillä sanoilla.  Astanassa ja Burabaissa odotetaan varmaan lähivuosina suuria urheilutapahtumia, koska Astanassa rakennettiin jo ennakkoon pyöräilystadionia mahdollisia olympialaisia varten ja Schychinskissä hyppyrimäkeä, hiihtomaastot ovat valmiina.

Ehkäpä länsimaiset turistit löytävät Kazakhstanin lähivuosina, siellä on maisemia, luontoa ja edullista elää - ainakin toistaiseksi. Enkä missään vaiheessa tuntenut oloani turvattomaksi.

2 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Tavattoman kiinnostavaa.
Entä miten oma suunnistuksesi sujui. Oliko osaltasi ksilösuunnistusta vaiko olitko viestijoukkueessa?

annekatariina kirjoitti...

Suunnistus sujui hyvin, ei tullut suuremmin pummeja. Juoksuvauhtini ei riitä aivan kärkeen, mutta olen tyytyväinen kun sain kolme puhdasta suoritusta viidestä mahdollisesta. Yksilösuorituksia kaikki, sarjassani on suomalaisten lisäksi venäläisiä ja kazakhstanilaisia.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista