torstai 14. huhtikuuta 2011

Kirpputori

Wikipedian mukaan kirpputorilla tarkoitetaan kauppaa, jossa myydään useimmiten käytettyä tavaraa. Kirpputorimyynti on suosittu tapa kierrättää vanhoja vaatteita ja esineitä ekologisella tavalla. Sen suosio alkoi Suomessa 1990-luvulla talouslaman myötä. Alun perin kirpputorit ovat kotoisin Ranskasta. Kirpputori on saanut nimensä vanhoissa vaatteissa usein olleista kirpuista. Nimitystä on ensimmäiseksi käytetty Pariisin pohjoispuolelle, Saint-Queniin  1800-luvun lopussa perustetusta, edelleenkin toiminnassa olevasta kirpputorialueesta. Näin kertoo Wikipedia.

Useissa Euroopan kaupungeissa olen tutustunut kirpputoreihin mm. edellä mainittuun Pariisin ehkä suosituimpaan. Vaikea sanoa, missä on paras tori. Pariisin kirpputori on siisti ja siellä on taidetta, antiikkia, vaatteita, koruja elikkä lähes kaikkea. Useimmilla kirpputoreilla on myynnissä sekä uusia että käytettyjä vaatteita. Parhaat löydöt olen tehnyt ehkäpä Brysselissä – mm. upeita vanhoja puisia valokuvakehyksiä.

Suomalaisista kirpputoreista on vaikea kertoa suosikkiaan, niin hauskoja sekä pieniä että suuria kirpputoreja on ympäri maan. Vuotuiset Juthbackan markkinat Uudessakaarlepyyssä ja Valtteri Helsingissä kuuluvat säännöllisesti käyntikohteisiini.

Kirpputorikansa on iloista ja avointa, siellä ventovieraat vaihtavat kuulumisia ja on helppo aloittaa keskustelua esineiden kautta. Vaikka vieläkin käyttökelpoista tavaraa ajautuu kaatopaikoille, ovat kirpputorit tuoneet aivan uutta ideaa tavaroiden kierrätykseen ja uusiokäyttöön. Ehjiä, käyttökelpoisia tavaroita on helppo viedä kirpputorille – jos itse ei halua myydä, voi viedä tavarat hyväntekeväisyyskirppareille. Ekologista.

Koska olen ”laukkuihminen”, kuvissa on mieluisat kirpputoreilta/toreilta ostamani laukut. Punainen on Barcelonan käsityöläistorilta ostettu 25 eurolla, nahkaa.  Ruskea kuvioitu on Hietalahden kirpputorilta 7 eurolla niin ikään aitoa nahkaa. Lohikäärmelaukku on Brysselistä 8 eurolla. Tämä laukku vaan oli niin hauskannäköinen, että menin uudelleen kirpparille, kun en heti saanut sitä tinkaamaani hintaan. Oli pakko ostaa.



1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Sinulla on laaja reviiri kirpputoreista.
Ei silti, minäkin tykkään käydä ulkomailla kirppareilla, jos sattuu olemaan kävelyreitillä
Nizzan kirpparit on kierretty samoin Pariisin ja Brysselin.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista