sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kirsikasta luumuksi

Tänään saattoi nauttia lämpimästä säästä hiihtolenkillä. Ja aurinko oli jo sulattanut pälviä kaduillekin. Kevät on jo ovella ja innokkaana odottelen pihan lumien sulamista.

Takapihallani on luumupensas - tai alun perin pensaskirsikka.



Muutama vuosi sitten olin vierailulla Taalintehtaan kesäpaikalla (Näitä loma-asuntoja voit katsoa saaristoloma.net -osoitteesta.) ja siellä luhtitalontalon edessä olevan kiviaidan vierellä kasvoi pensasta. Asukkaiden mukaan pensaskirsikkaa, pensas näytti kasvavan villinä. Minulle ehdotettiin että voisin ottaa ”oksan” itselleni ja yrittää kasvattaa sitä 500 km pohjoisempana. Totta kai halusin kokeilla, ja niinpä kiskottiin maasta taimi, jossa tuskin oli edes juuria. Juurrutin sitä kotona vesiämpärissä ja istutin sitten pikku pihalleni.

Taimesta on muutamassa vuodessa kasvanut pensas. Viime kesänä pensas kukki ensimmäisen kerran. Ja koska minulle oli sanottu, että se on pensaskirsikka, niin en kiinnittänyt sen kummemmin huomiota kukkiin enkä myöskään pensaan lehtiin. Syksyllä pensaassa kehittyi hedelmiä. Ajattelin että onpas erikoisenmuotoisia kirsikoita ja vain yksittäin. Mutta en vielä silloinkaan mitään epäillyt, saattaahan kirsikoitakin olla monta eri lajia. Hedelmät kypsyivät ja olivat vaalean keltaisia. Silloin kyllä mietin, että mikä ihmeen kirsikkalaji? No, maistoin hedelmää ja mikä maku! Pensaassa kypsyi aivan ihania, makeita luumuja. Sain niitä viime syksynä vajaan litran.

Nyt pihallani kasvaa kaksi luumupuuta, tai oikeastaan pensasluumu ja luumupuu. Ostin viime kesänä luumupuun siinä uskossa, että minulla ei ole vielä luumua pihalla.

Myöhemmin keväällä selviää, ovatko kaikki istuttamani puut ja pensaat  juurtuneet ja saanko ihailla niitä kesällä. Lisäksi olen istuttanut noin sata kukkasipulia. Elleivät ne ole joutuneet myyrien suihin, pitäisi pihallani olla kukkaloistoa jo toukokuussa.

2 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Mukavaa täällä postaillaan. Onneksi kommentoit, että löysin blogisi jo näin alkumetreillä.
Hyvä nimi sillä on, olenhan minäkin hyppinyt noita samoja vaihtoaskeleita.
Nyt seuraillaan käsitöitäsi ja myöhemmin pihan kukkaloistoa.
Laitanpa blogin heti sivupalkkiini.
Terveisiä.

Anne kirjoitti...

Hei tätiseni :) Mukava kun kirjoittelet, nyt voin seurata mitä sinnepäin kuuluu.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista