-

-

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Uusiokäyttö

Vanhat pussilakanat ja tyynyliinat pääsivät uudelleen käyttöön, kun kudoin ne räsymattoon. Kolmen metrin mattoon meni lähes kolme pussilakanaa ja vajaa kaksi kiloa sinistä trikookudetta. Hauskaa puuhaa tämä kutominen. TaitoTalon avuliaat neuvojat antavat hyvää opastusta ja loimi on luotu valmiiksi. Vain paukuttelemaan. Innostuin tästä niin, että varasin seuraavan kudonta-ajan toukokuulle. Sommittelin värit umpimähkään vuorotellen kolmen lakanan kuteilla.

Tämä on minun ensimmäinen itsekutomani matto.




Puhdasta mattoa keittiöön, kun saan kevätsiivouksen tehdyksi ennen pääsiäistä.

Kotimaisen ruoan puolesta -kampanjani on sujunut hyvin. Kahteen viikkoon en ole ostanut mitään ulkomaisia raaka-aineita kotiini. Pakastearkun sato on ollut hyvässä käytössä.

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Suomalaisen ruoan puolesta



Osallistun kampanjaan ”Kaksi viikkoa VAIN SUOMALAISTA RUOKAA – Hyvää Suomesta”. Tehtävä on melko helppo, koska yleensäkin ostan vain kotimaista ruokaa. Ensimmäinen viikko on takana ja perjantaina kaupassa käydessäni mietin tuota teemaa. Huomasin sokeria ostaessani, että sehän tehdäänkin Tanskassa – onkohan Suomessa enää omaa ”sokeritehdasta”. Viimeksi olin ostanut Arlan juustoa, alle 5 euroa kilo. Paketissa luki Arla Suomi Oy, mutta tarkempi lukeminen osoitti, että juusto on tehty Tanskassa. Vaihdoin suomalaiseen Oltermanniin  - lähes yhtä huokea.

Kun kävin läpi viikon aikana ruokalistaani, huomasin että lähes kaikki raaka-aineet ovat  olleet kotimaisia. Pastakääre ei ollut enää tallessa – olisikohan ollut italialaista. Suppilovahverokeitto oli taatusti kotimaista; itse kerätyt sienet, Valion tuorejuustoa ja hieman perunajauhosuurusta, mutta suola taitaa olla tuontitavaraa.

Mutta joka tapauksessa kotimaisilla raaka-aineilla pärjään; juurekset, liha, kala, maitotuotteet, salaatit.  Mietin pitkään, mitkä viikon aikana ostamani aineet ovat tuontitavaroita. Päädyin listaan mustapippuri, vaniljatanko, suola, sokeri?, kahvi, tee, bataatti. Bataattia ilman pärjään, onnistuukohan sen viljely Suomessa. Vaniljatangon sijasta voisin mausteena käyttää kuivattamaani minttua taikka ostaa kotimaista tuoretta minttua. Mausteet: tilli, meirami, timjami, rosmariini, oregano, lipstikka, chili  minulla on omasta takaa – kuivattuina. Pakasteessa on marjoja, mehuja, nokkosta, lehtikaalta ja sieniä. 

Niin, että pitkälle pärjää pelkillä kotimaisilla raaka-aineilla on sitten kampanja menossa tai ei. Hedelmät ovat ainoita, joita ei kotimaisina saa paitsi omenat. Mutta niitä ilman pärjään niin kauan kun on marjoja, ainakin meidän kahden hengen taloudessa.

Ruotsalaiset sukat

Lopuksi haluan mainostaa hyväksi havaittua tuotetta; ruotsalaiset nilkkasukat. Nämä ovat melko arvokkaat, maksavat Hankkijalla 31,90 euroa, mutta ovat kyllä sen arvoiset. Tuoteselosteessa luvataan näiden sopivan erityisesti väsyneille jaloille. Olen käytössä todennut sukkien istuvan hyvin jalkaan eivätkä valu ja veny kuten tavalliset puuvillasukat. Tämä ei ole mainos, mutta voin suositella vaikkei olekaan kotimaiset. Sukkien mukana tulee vielä hyödyllinen pussukka, joka on verraton matkoilla sukkien ja pikkuvaatteiden säilytyksessä.


tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kevättä ja luomisen tuskaa

Maaliskuu maata näyttää....onneksi viime viikolla satoi runsaasti lunta ja hiihtoladut ovat mitä parhaimmat. Kelpaa hihdellä, kun aurinko paistaa ja auringon säteet kimaltavat lumen pinnalla. Hiljainen metsä, vain jänöjussien ja lintujen jäljet lumessa. Jossain visertää lintu...


Päätin opetella kutomaan konttineuletta. Monta ohjetta etsin googlaamalla ja kokeilin, purkasin ja taas aloitin uudestaan. Onnistuin vasta, kun löysin Novitan mallin mustavalkoisista sukista. Minulla sattui olemaan vihreä ja sininen seiskaveikka, ja tällaiset niistä sitten tulee. Huomasin heti alkuunsa, että tulee miesten kokoa. Mutta kun pääsin hyvin alkuun en viitsinyt enää purkaa. Tässä ruudut tehdään viidellä silmukalla, vihreä aloittaen oikein ja sininen nurin. Aika hauskaa tämä on ja teen seuraavaksi hieman pienempää kokoa. Kun opin tekniikan, niin sujuuhan tämä.



Chilipaprikat olen koulinut ja nyt ne jatkavat kasvuaan. Viime kesänä kasvattamistani ja kuivattamistani chileistä otin siemenet. Melkoisen tulista chiliä, mutta pidän siitä - tulee hyvä mauste liharuokiin. Viime keväästä viisastuneena en kylvä vielä moneen viikkoon muita yrttejä - ehtivät myöhemminkin.



Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista