perjantai 18. toukokuuta 2012

Kurkia ja joutsenia

Kurjet astelevat arvokkaasti pellolla, kesän aikana ne siirtyvät soille ja rantaniityille. Ne astelevat ikään kuin niillä olisi korkokengät jaloissa - ylväästi, näyttävästi. Kurjet ovat Suomen suurimpia lintuja, pituus saattaa olla jopa reilusti metrin ja painoakin noin viisi kiloa. Kun kurki levittää siipensä on siipien väli yli kaksi metriä. Ne lentävät tuhansia kilometrejä päästäkseen tänne Pohjolan perukoille. Linnut palaavat muuttomatkaltaan Suomeen yleensä huhtikuun lopulla. Kurki on pitkänmatkan muuttaja, se talvehtii Afrikan mantereella ja Etelä-Aasiassa.

Suomessa lähinnä vapaaehtoiset harrastajat, rengastajat ja Bird Life Suomen kurkityöryhmä vastaavat kurkien suojelusta ja tutkimuksesta. Tutkimuksissa keskitytään kurkien muuttoreitteihin, levähdyspaikkoihin muuttomatkojen aikana sekä talvehtimisalueisiin

Suunnistuspaikalle mennessäni näin useita kurkia pellolla ja ajattelin tulomatkalla ikuistaa nuo kauniit linnut. Mihin katosivat kurjet. Kun tulin takaisin, oli pellolla enää joutsenet ja lokit. Kurjet olivat lähteneet. Kauniita ovat valkoiset joutsenetkin. Kurjista en saanut kuvaa, tällä kertaa.

Kaukaa katsoen joutsenet ovat laulujoutsenia, Suomen kansallislintuja. Suomessa laulujoutsenta tavataan koko maassa eteläisintä rannikkoa myöten, mutta lajin pesimäkanta on edelleen vahvin Pohjois-Suomessa. Laulujoutsen on kurjen tapaan muuttolintu, mutta muuttomatka on huomattavasti lyhyempi. Joutsenet talvehtivat eteläisellä Itämerellä, Pohjanmerellä ja Saksassa.

Sekä kurki että laulujoutsen ovat rauhoitettuja Suomessa.

[tutustuin kurkiin ja joutseniin googlettamalla]

Lokit löytävät tiensä myös joutsenten seuraksi.


Taidamme lähteä pois....

Tähän loppuun vielä kuva "tulppaanimerestä", ovat ne niin kauniita, sateen kasteleminakin. Ja vielä on yksi lajike puhkeamatta kukkaan. En muista minkä väristä on tulossa.


1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Olipa iso parvi joutsenia.
Ihanat tulppaanit.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista