maanantai 5. maaliskuuta 2012

Ulkoilua

Taas tänään oli verraton ulkoilupäivä; aurinko paistoi ja muutama aste pakkasta. Hiihtolenkillä oli kamera taskussa ja nappasin muutaman kuvan.

Pajunkissat eivät ole vielä puhjenneet, vain muutama pieni kissa pilkistää...


Huomasin, että metsässä oli paljon naavaa puissa, jopa yli kymmensenttisiä "partoja". Naavat (Usnea) on jäkäläsuku, johon kuuluvat lajit kasvavat puiden oksilta roikkuvina ja muistuttavat ulkonäöltään harmaata tai vihertävää partaa. Naavat ovat hyvin herkkiä ilmansaasteille varsinkin rikkidioksidille. Jos sitä esiintyy ilmassa runsaasti, naavat kasvavat vain muutaman millimetrin pituisiksi, mikäli lainkaan pysyvät elossa, kun taas puhtaassa ilmassa ne voivat kasvaa 10 tai jopa 20 senttimetrin pituisiksi. (Wikipedia)
Näin ollen olemme onnellisia, kun kaupunkimme ympäristössä on hyvä ilmanlaatu. Tuosta naavasta voisi kyllä tehdä jotakin kivaa. Saas nähdä.

Tässä naava on kuivahtaneissa oksissa, sitä oli myös vihreämmissä runsaasti.

Kääpiä oli sekä terveissä että lahonneissa puissa. Mietinkin että tuhoaako kääpä terveen puun? Wikipedian mukaan: Käävät (Polyporaceae) ovat sieniä, jotka kasvavat yleensä puun rungossa puun loisena tai lahottajana. Elävällä puulla kasvaessaan kääpä vahingoittaa puuta lahottamalla sitä, kuolleella puulla taas elävät yleensä eri lajit. Suomessa esiintyy noin kaksisataa eri kääpälajia.


Kauniin värinen kääpä terveessä puussa

Näin tänään hiihtoretkellä.

1 kommentti:

arleena kirjoitti...

Olipa tosiaan hieno naavaa. Ja komeita kääpiä.

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista