lauantai 28. kesäkuuta 2014

ALE-perennat

Hankin puutarhaan kolme uutta perennaa ALEsta 1,60 euroa kappale.

Peittokurjenpolvi, Geranium cantabriense Cambridge



Morsiusharso Gypsophila 

.. ja
Siperiankurjenmiekka Iris Sibirica   

Käsityörintamalla ei valmistu mitään uutta, monta työtä on kesken. En vain saa tehdyksi kuin muutaman kerroksen illassa. Mikä lie laiskuus iskenyt. No sentään pölyrätti tuli valmiiksi! Bambulangasta.



Tänä aamuna otin vanhan, festivaalin rollupin (mainoslakanan) uusiokäyttöön ja leikkasin liuskoja, aloin punoa koria. Jos siitä tulee jotakin valmista, niin laitan tuotoksen tänne näytille. 

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Mattorannassa

Aurinkoinen, tuulinen vaikkakin kolea päivä oli mitä mainioin mattojen pesulle. Meillä on verraton matonpesupaikka merenrannalla, pesupaikka toki on tehty maalle loistavine altaineen ja pesupenkkeineen. Mattojen pesusta jopa nauttii, kun saa lotrata (meikäläisen murretta) veden kanssa ja puhdasta tulee silminnähden. Mattorannassa on hyvät huuhtelutilat ja myöskin mattomankeli.  Kaiken lisäksi tämä pesupaikka on täysin ilmaista, toistaiseksi. Täytyy toivoa, ettei kaupunki puutu tähän maksuineen.

Aurinkoa luvattiin meille vielä koko loppuviikoksi, joten on toiveissa että saan kaikki matot kuiviksi ulkona ilman roudaamista sisätiloihin. Tänään oli jo toinen pesupäiväni ja enää taitaa olla vain yksi matto pestävänä. (pesupaikalla ei ollut kameraa mukana)

Puutarhassa kukkivat mm. jalopähkämö, tarhapäivänlilja ja siperianunikko.

 



lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannuksena

Sen verran on ollut viileää, että juhannusaattona käperryin villasukat jalassa sohvan nurkkaan ja luin Keke Lammassaaren esikoisrunoteosta Kulkuri & Metsälampi. Keke on nuori muusikko, runoilija ja näyttelijä, harrasusta kerrakseen siis todellinen taiteilija. Hyvä on ensimmäinen runoteoskin.  Kekeä voi nähdä ja kuulla mm. Kokkolassa, Rovaniemellä, Kajaanin runoviikoilla ja Kaustisen Festivaaleilla.

Tuntuu siltä, että pihalla on kasvu pysähtynyt. Juhannusruusu ei vielä kuki, kasvaa vähän varjossa aidan seinustalla. Pionit ovat vasta avaamassa nuppujaan. Kasvimaalla ei ole tapahtunut pariin viikkoon mitään, onneksi sentään saan salaatin suoraan omalta maalta. Basilikaruukkuja olen siirtänyt pikku muovikasvihuoneeseen ja ulos edestakaisin. Kasvua ei ole kovinkaan paljon.

Pihalla käyskennellessä mietin, että mitä vielä istuttaisin, ehkäpä roudaan muutaman kiven vielä... Särkynytsydän on taas levittänyt kukintansa peittäen muita perennoja, se taitaa päästä ihan omaan penkkiinsä, kunhan löytäisin sopivan paikan.



Ainakin tästä välistä lähtee nurmikko ja tilalle tulee laajennettu kivikkopenkki.

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Peruna - silli -salaatti

Akseli Herlevi valmisti aamuteeveessä herkullisen näköistä salaattia. Kokeilin sitä itsekin. Tällä salaatilla oli joku ruotsinkieleen vivahtava nimi, mutten löytänyt sitä enää YLEn sivuilta. Nyt uusien perunoiden aikaan jää tähteeksi perunoita, tämä on oivallinen salaatti niiden käyttöön.

Perunasalaatin ohje


Keitettyjä perunoita
Keitettyä kananmunaa
Silliä
Tilliä
Kevätsipulia (käytin oman kasvimaan ruohosipulia)
Ruskistettua voita
Pippuria
Suolaa

Paloitellaan perunat ja kananmunat kulhoon, lisätään pilkotut sipulit ja tilli sekä silli. Lopuksi kaadetaan rukistettua voita päälle sekä mausteet pippuri ja suola (maun mukaan)

Tämä maistui todella hyvältä. Käytin sillinä sipulisillin paloja, kun niitä sattui olemaan kaapissa. Hyvä alkuruoka kun lounaaksi sattui olemaan lipstikkakeittoa.

Tässä ennen sekoitusta


Ei ole kovin kauniinnäköinen sekoitettuna, mutta maku ratkaisee.




tiistai 17. kesäkuuta 2014

Katsaus pihalle

Meillä ei onneksi ole satanut lunta, ei kyllä vettäkään. Maa kaipaisi jo sadetta. Aurinko on paistanut koko päivän ja lämpöasteita vain kuusi. Ei kovin hyvä sää puutarhan kasveille. Salaatit ja yrtit ovat kasvaneet toistaiseksi hyvin, juurikkaat vaan itävät melko hitaasti ja vain pieniä sirkkalehtiä näkyy kasvimaalla.


Salanova ja rucola ovat jo syömäkelpoisia, kuin myös oregano ja timjami. 
Lehtimangoldi vaatii vielä hieman kasvua. Bataatti kyyhöttää tuolla vasemmassa nurkassa.



Lehtikaalesta voin kohta valmistaa ruokaa.


Kukkivia perennoja on siellä täällä; päivänkakkaroita, lemmikeitä, unikkoja, akilleijoja, kurjenpolvia - kukkaloistoa riittää koko kesäksi. Vaikka päivänkakkarat leviävät, tykkään kun niitä on useammassa penkissä pieninä ryhminä. Taittelen niitä myös maljakkoon sisälle.







torstai 12. kesäkuuta 2014

Tavaran paljous

Olenkohan tullut vanhaksi, mutta minua on alkanut hieman ahdistaa tavaran paljous kotona. Kaikki kaapit ovat täynnä; astioita on yllin kyllin, vaatekaappi pullistelee, valokuvia sikin sokin laatikossa, papereita tarpeellisia ja tarpeettomia hyllyillä....  Olen päättänyt tämän kesän aikana toteuttaa uhkailuni ja karsia kaiken ei tarpeellisen pois. Tarvitsenko 40 paria kahvikuppeja, kun juon kahvinikin mukista ja kuppeja käytän vain silloin tällöin. En tarvitse. En koskaan käytä lippalakkia; minulla on kaapin hyllyllä 10 lippalakkia saatuina erinäisistä tapahtumista. Mitä varten säilytän niitä. Tätä listaa voisin jatkaa.

Ensiksi tartuin kylpyhuoneen ja wc:n siivoukseen ja sieltähän lähti muovikassillinen joko vanhentuneita tai tyhjiä rasva- yms. purkkeja. Olen säilyttänyt "varmuuden vuoksi" ja kun olen ostanut jostakin,  saanut kaksi yhden hinnalla.  Niinpä useimmissa oli parasta ennen  -päivä jo auttamattomasti ohi. Vieläkin totuuden nimessä jäi jotakin turhaa, mutta tartun vielä niihin.

Pikku-wc:täni koristaa kirpputorilta ostamani taulu, se saa jäädä
Siivous- ja karsintaurakka on pitkä prosessi, joka jatkuu.

Harmituksen aihe


Olen tämän viikon harmistellut ja tuskaillut luottokorttireklamaation kanssa. Onneksi sain omalta pankiltani hyviä neuvoja ja homma hoitui. Kaikki alkoi siitä kun vastasin FB:ssa Nike-urheilujalkine  -kyselyyn ja siinä luvattiin kengät kahdella eurolla. Maksoin kaksi euroa luottokortilla. No siitäpä se rumba sitten alkoi. Parilta taholta alkoi tulla kyselyjä ja vaateita; vaadittiin lähettämään kopio passista, valokuva, todistamaan että olen oikea henkilö. Ja samalla ikäänkuin puolivahingossa ilmoitettiin, että tervetuloa jäseneksemme (jobformiin). Jäsenmaksusta ei puhuttu mitään. Kunnes e-laskuihin ilmestyi 40 euron kuukausijäsenmaksuja. Peruutin sekä kenkätilauksen että jäsenyyden ja sain poistettua nämä e-laskut ja sen jälkeen otinkin yhteyttä pankkiini. Neuvo oli selkeä sulje luottokortti heti, näitä vastaavia on ollut paljon tämän kevään aikana. Nämä kyselevät tahot viis veisaavat peruutuksista. Toivottavasti tällä kertaa olen selvinnyt pelkällä säikähdyksellä eikä lisälaskuja tule. Sen opin, etten vastaa mihinkään vähänkään epäilyttävään kyselyyn saatikka että maksaisin luottokortilla puoli-ilmaisia tuotteita.

Puutarhan iloiset uutiset


Kauniisti kukkii ja yritit ovat kasvaneet. Saan jo omasta puutarhasta paitsi yrttejä myöskin salaatit.

Toivottavasti tulee marjojakin, mansikka kukkii.

Rentoakankaali on valloittanut koko kukkapenkin reunuksen, kauniisti kukkii.

Marja-aronian kasvu näyttää lupaavalta.

keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Kolmesta pienestä taimesta...

on kehkeytynyt melkoinen "pehko" mesimarjaa. Alunperin tämä paikka oli tarkoitus olla puutarhajätteiden komposti, mutta totesin jo varhaisessa vaiheessa ettei sovellu rivitalon pihalle. Niinpä täytin kasan mullalla ja istutin mesimarjan taimia. Ja nyt ne ovat kolmessa vuodessa levittäytyneet koko alueelle noin metri kertaa metri. Oli siinä reunassa yksi kuukausimansikkakin, mutta eipä ole enää. Marjojakin olen saanut maistella viime vuonna. Mesimarjat ovat tiukasti kiinni varressaan, ei ole kovin helppo syötävä. Mutta makea.


Raul-koira on löytänyt varjoisan paikan aidan seinustalta.


Ja ne kahden euron pelargoniat ja 10 sentin orvokit kasvavat hyvin ruukussa. Kyllä näistä vielä tulee kauniita kesän päälle.


Päivän keittona mattojen pesun ja muutaman työtehtävän jälkeen oli nokkoskeitto. Tein ihan näppituntumalta, nokkoset löytyivät marjapensaan juurelta.

Nokkoskeitto, siihen käytin


Nokkosia
Lipstikkaa yksi oksa (siis vain lehdet, ei vartta)
Meiramia oksa
Ruohosipulia
Korianterin oksa
Tuorejuustoa, Philadelphia 100 g - maustamatonta
Kermaa
Parmesaania
Ripaus suolaa

Keitä yrtit vedessä (noin puoli litraa)  kypsiksi, soseuta sauvasekoittimella ja lisää juusto. Lopuksi kerma ja parmesanraastetta hieman. Lipstikka on voimakkaan makuinen. Vaikka käytin vain yhden pienen oksan, tuli sen maksu esille. Parmesanraaste vähän tasoitti makua.

Pinnalla kuivattua persiljaa.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kirjaston puutarhapäivä

Erinomainen idea kirjastolta viettää Violan päivänä puutarhapäivää. Päivän anti oli vaan kovin vaatimaton. Oli kirjastossa toki piha- ja puutarhakirjoja esillä muutamalla pöydällä. Mutta eteisen esittelytilaan oli tullut vain kaksi esittelijää; toinen kertoi mehiläisharrastuksestaan ja hunajantuotannosta, toisessa nurkkauksessa pariskunta valmisti risuista ja oksista kauniita koristeita puutarhaan ja myös sisälle. Kävin kahteen otteeseen katsomassa, josko Martat olisivat tulleet paikalle, mutta turhaan. Ehkäpä tulivat myöhemmin.

Ulkopuolelle oli järjestetty taimienvaihto; pöydille sai tuoda taimia ja vastaavasti ottaa mukaansa jotakin mitä ei itsellä vielä ole. Minä vein munakoison, tomaatin ja chilipaprikan taimia ja otin itselleni mausteselleriä (kuten lapussa luki), näyttää kyllä varsiselleriltä. Mitään muuta minulta puuttuvaa ei ollut tarjolla.


Selleri ja korianteri samassa ruukussa.


Käytin hyväksi myös kesäkukkien alennusmyyntiä, pelargoniat 2 euroa kappale ja orvokit 10 senttiä kappale. Ne näyttävät elinvoimaisilta, vaikkakin ovat vähän vaatimattoman näköisiä kun kukinta on vasta alullaan. Kuvia myöhemmin. Phalla on paljon keltaista kun kullero, vuohenjuuri ja keltatyrakki kukkivat. Mutta on siellä punaista ja valkoistakin


Tämä on muistaakseni siperianakileija.

Eikä pieni omenapuukaan ole hassumman näköinen vaaleanpunaisine kukkineen.


Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista