torstai 27. lokakuuta 2016

Vuoristoinen Makedonia

Tässä muutama kännykkäkuva kauniista Makedoniasta, jonne saatoin pikaisesti tutustua suunnistusmatkalla. Lensimme Skopjeen ja sieltä edelleen bussilla Prilepin kaupunkiin. Makedonia on hyvin edullinen maa turistille; ruoka on halpaa niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Hyvän illallisen ruokajuomineen saattoi nauttia noin 4 eurolla, paikallinen rahayksikkö denari.

Skopjen kaupunki on herännyt uudelleen restauroinnin ja uudisrakentamisen myötä, siellä oli silmiinpistävän paljon patsaita, jotka joissakin paikoin oli siroteltu sinne tänne. Oli muuallakin Makedoniassa tykästytty patsaisiin.


Äiti Teresa on syntynyt Skopjessa, tässä hänen kunniakseen rakennettu museo ja kappeli.


Skopjesta 8 km päässä on MatkaCanyon, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Jylhät vuoret ympäröivät kanionia, jonka alajuoksulla on kilparata melonnalle. Joku ryhmästämmekin uskaltautui soutelemaan kanootilla kanjonissa - ei tosin kilparadalla. Kanjonin alkupäässä oli tietenkin ravintoloita ja pieni kappeli. Kappelissa oli vasikään pidetty hääseremonia - häävieraat tulivat tiellä vastaan




Kohdekaupunki Prilepin lisäksi kävimme Makedonian korkeimmalla paikalla olevassa kaupungissa Krushevossa. Kaupunki oli vuoren rinteessa kapeine katuineen. Todor Proeski kuuluisa makedonialainen laulaja, joka kuoli liikenneturmassa vain 26 vuotiaana, oli saanut arvoisensa museon kaikkine laulajan muistoesineineen , kultalevyineen ja valokuvineen.




Itse matkan päätarkoitus suunnistus sujui suhteellisen hyvin alkukankeudesta päästyäni. Ja maastot olivat mitä mahtavimmat. Viimeisenä päivänä lähtöpaikalle noustiin vuorelle (160 m nousua), sinne päästyäni oli jo aivan hengästyksissä ja mietin kuinka uskallan vielä tulla alas, ja piti reitillä välillä kiivetä ylöskin. Oman mausteensa kisalle antoi tihkusade, joka liukasti kallioita entisestään. Mutta selvittiin.

Ensimmäisen maastosuunnistuksen näkymää, tämä ei kovin jyrkkäpiirteistä

Tuonne ylos sumun keskelle kiivettiin lähtöön

Viimeisen kilpailupäivän kartta
Makedoniassa viininviljelyn lisäksi oli runsaasti tupakkaviljelmiä, laajoja peltoaukeita joilla oli sadonkorjuu käynnissä. Se ei selvinnyt kuinka se tupakka jalostetaan tuotteiksi, ja tehdäänkö se Makedoniassa - ehkäpä. Täytyy tutustua aiheeseen. Kuivumassa olevia tupakanlehtiä oli Prilepin kaupungissa paljon, ripustettu narulle muovikatosten alle.


Syksyinen sää Makedoniassa oli ihan siedettävä; noin 16 astetta lämmintä ja aurinkoista, kahtena viimeisenä päivänä lämpötila laski ja satoi vettä.

Ei kommentteja:

Sivun näyttöjä yhteensä

Hae tästä blogista